Witamina C – wlewy

Opublikowano: 1 gru 2021

Wlewy z witaminy C – czy stosować, jakie mają skutki uboczne?
Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym naszej diety. Odgrywa wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Można ją znaleźć w wielu produktach spożywczych. Witamina C jest również dostępna w postaci wlewów (zastrzyków), które można podawać dożylnie, domięśniowo lub podskórnie. Czym są wlewy z witaminy C, jakie mają skutki uboczne i czy powinno się je wykonywać?

www.bioterapiaklimczyk.pl

Co to są wlewy?

Zastrzyki z witaminą C dostarczają jej czystą postać bezpośrednio do krwiobiegu poprzez wlew dożylny lub wstrzyknięcie domięśniowe, w zależności od wyboru. W lekach dostępnych na receptę witamina C jest w postaci kwasu askorbinowego, natomiast w wlewach występuje askorbinian sodu.

WIĘCEJ

Czarnuszka

Opublikowano: 1 gru 2021

Czarnuszka, zwana także czarnym kminkiem, to niepozorna roślinka posiadająca ziarenka o olbrzymiej mocy. Olej z czarnuszki uznawany jest od wieków za życiodajny napój. Podobno nawet władcy egipscy życzyli sobie, aby czarkę z nim wkładać im do sarkofagu, na wypadek, gdyby w zaświatach mieli problemy zdrowotne.

www.bioterapiaklimczyk.pl

Czarnuszka wspiera pracę systemu immunologicznego. Ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwgrzybiczne. W małych czarnych ziarenkach znajduje się wiele substancji o niezwykle silnych właściwościach: antyzapalnych, antynowotworowych i antyoksydacyjnych.

WIĘCEJ

Miód

Opublikowano: 1 gru 2021

Miód: wartość odżywcza i właściwości lecznicze miodu

Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Do tego miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk. Warto wprowadzić miód do codziennego menu. Sprawdź, jakie jeszcze wartości odżywcze i lecznicze ma miód.


www.bioterapiaklimczyk.pl

WIĘCEJ

Ziemia okrzemkowa

Opublikowano: 4 lis 2021

Ziemia okrzemkowa to inaczej diatomit. By zrozumieć, jakie działanie ma owa – dla wielu tajemnicza – substancja, trzeba wiedzieć, czym tak właściwie jest. Wbrew temu, co sugeruje nazwa, ziemia okrzemkowa to nie ziemia, a naturalnie występująca skała osadowa, składająca się przede wszystkim z pancerzyków jednokomórkowych glonów. Co daje stosowanie diatomitu? Dlaczego jest polecany nie tylko przez konsumentów, ale i przez dietetyków oraz lekarzy?

Jakie są właściwości ziemi okrzemkowej?

Ziemia okrzemkowa – właściwości

Ziemia okrzemkowa jest przede wszystkim detoksykantem. Dzięki swojemu naturalnemu pochodzeniu nie stanowi żadnego zagrożenia dla organizmu i może być przyjmowana zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci od 12. roku życia. Jest suplementem diety bogatym w minerały takie jak krzem, wapń, sód, magnez i żelazo, które pomagają oczyścić organizm. Po dotarciu do żołądka diatomit rozpuszcza się w łatwo przyswajalny kwas ortokrzemowy.
Należy jednak pamiętać, że ziemia okrzemkowa występuje w dwóch odmianach i do spożycia w celach leczniczych nadaje się tylko ta zakupiona w aptekach.

WIĘCEJ

Marek Klimczyk: produkty zakwaszające i alkalizujące

Opublikowano: 21 cze 2018


Bardzo ważnym parametrem żywności jest jej odczyn. Poszczególne narządy naszego ciała mają różne pH, ale to krew ma odczyn najbardziej miarodajny. Jej pH powinno wynosić 7,36 (lekko zasadowe). Jeżeli na co dzień spożywamy dużo produktów kwasowych (a przeciętna dieta składa się głównie z nich) nasz organizm jest nieustannie w stanie kryzysu. Aby przywrócić równowagę i odpowiednie pH mobilizuje on wewnętrzne rezerwy, nadwyrężając z czasem coraz bardziej kondycję całego ustroju. A kiedy produktów kwasowych jest już zbyt dużo, nasze ciało wiąże toksyny w tłuszcz i odkłada je najpierw w najbardziej biernych częściach (brzuchu, pośladkach, udach), a następnie pokrywa grubą warstwą narządy uniemożliwiając im prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego pH powinno być jednym z najważniejszych parametrów naszego pożywienia. Jednak nie jedynym. Chciałabym również zaznaczyć, że czasami produkty mają wysokie pH, jednak z różnych powodów nie są zdrowe. Dobrym przykładem jest tutaj woda przegotowana. Ma ona bardzo wysokie pH – ponad 9 (ponieważ w procesie gotowania dwutlenek węgla wyparowuje, a to właśnie CO2 zakwasza wodę), ale wywołuje leukocytozę pokarmową. Pamiętajmy więc, aby patrzeć całościowo. Poniższa lista jest stworzona na podstawie badań Roberta Younga. Przeglądając internet wielokrotnie trafiałam na tabele tego typu, jednak zawierające sporo błędów. Ta jest w mojej opinii najbardziej wiarygodna 🙂
WIĘCEJ

Marek Klimczyk: kwasowość i zasadowość produktów żywnościowych

Opublikowano: 21 cze 2018

Zakwaszenie organizmu

Nasze ciała są w stanie ciągłego metabolizmu, w czasie którego tworzy się kwas potrzebny do otrzymania energii i innych procesów biochemicznych. Zdrowy metabolizm tworzy odpady kwasowe, takie jak cholesterol, kwas moczowy i kwas octowy. Nawet stosując najlepszą dietę tworzenie się odpadów kwasowych jest nieuniknione. Muszą one być neutralizowane i usuwane z organizmu.

WIĘCEJ