Czarnuszka

Czarnuszka, zwana także czarnym kminkiem, to niepozorna roślinka posiadająca ziarenka o olbrzymiej mocy. Olej z czarnuszki uznawany jest od wieków za życiodajny napój. Podobno nawet władcy egipscy życzyli sobie, aby czarkę z nim wkładać im do sarkofagu, na wypadek, gdyby w zaświatach mieli problemy zdrowotne.

www.bioterapiaklimczyk.pl

Czarnuszka wspiera pracę systemu immunologicznego. Ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwgrzybiczne. W małych czarnych ziarenkach znajduje się wiele substancji o niezwykle silnych właściwościach: antyzapalnych, antynowotworowych i antyoksydacyjnych.

Popularność rośliny wynika również z jej właściwości ochronnych, które zawdzięcza:

różnorodnym kwasom tłuszczowym,
fosfolipidom,
fitosterolom,
flawonoidom,
saponinom,
białkom (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów),
węglowodanom,
Oprócz wyżej wymienionych składników w czarnuszce znajdują się także: alkaloidy, czy też witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotyna, związki mineralne, m.in. cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas. Dlatego czarnuszka cieszy się dużą popularnością na rynkach kosmetycznym i spożywczym. Produkuje się z niej olej i mąkę, zaś ziarna stanowią dodatek do wielu produktów spożywczych.

Zaleca się picie herbat ziołowych z zawartością czarnuszki. Czarnuszka ma zastosowanie profilaktyczne oraz lecznicze w wielu schorzeniach. Stanowi też składnik masek odżywczych i kremów, występuje w wielu kompleksach witaminowych. Warto wspomnieć tylko o serum regulującym Duetus oraz kremie na noc z olejem konopnym. Market. Można także kupić osobno jej ziarna, które mają szerokie zastosowanie w kuchni. Polecamy także olej z nasion czarnuszki Oleiq do twarzy, ciała i włosów.

Czarnuszka ‒ pochodzenie
Czarnuszka pochodzi z południowo-wschodniej Azji i z Azji Mniejszej. Pierwsze wzmianki o roślinie pojawiają się już w pismach starożytnych. Chińczycy w pierwszych wiekach nowej ery stosowali ją przy leczeniu chorób serca oraz chorób psychicznych. Obecnie jest hodowana również w Polsce.

Nasiona czarnuszki dostępne są w większości sklepów.

www.bioterapiaklimczyk.pl

Właściwości czarnuszki.

Roślina, dzięki bogatym właściwościom odżywczym i witaminowych, korzystnie wpływa na system nerwowy. Nakarmiony od wewnątrz organizm poprawia samopoczucie psychiczne i kondycję fizyczną. Antystresowe właściwości czarnuszki i produkowanego z niej oleju obniżają poziomu kortyzolu i adrenaliny. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia udaru i zawału. Jest zalecana także osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu i z problemami hormonalnymi np. z hormonem tarczycy. Ponadto wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, dlatego można ją znaleźć w składzie niektórych suplementów diety na trawienie i drogi pokarmowe.

Czarnuszka w kosmetyce
Surowiec przetwarzany jest na oleje, które można stosować bezpośrednio na skórę. Tego typu produkty redukują zmarszczki, mają właściwości przeciwtrądzikowe, ujędrniają skórę i sprawiają, że staje się bardziej elastyczna. Obecne w czarnuszce antyoksydanty zapobiegają również starzeniu się skóry i regulują pracę gruczołów łojowych. W efekcie cera mniej się przetłuszcza.

Z czarnuszki powstają także kosmetyki o właściwościach nawilżających, przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych, które przyspieszają porost włosów. Regularne stosowanie oleju z czarnuszki sprawia, że włosy stają bardziej elastyczne, dogłębnie odżywione i mają połysk. Jednak substancja wchłania się długo i po kilku godzinach należy zmyć jej pozostałości. Olej z nasion czarnuszki znajdziemy również w niektórych szamponach do włosów.

Czarnuszka w kuchni

Ziarna czarnuszki mogą stanowić dodatek do mięs, sałatek czy sosów. Nasiona można spożywać na różne sposoby np. po zmieleniu, w całości lub tłuczone. Wiele osób używa ich zamiast pieprzu, gdyż nadają potrawom nieco ostrzejszego smaku. Jednak by zachować właściwości lecznicze czarnuszki, nie należy jej zbytnio podgrzewać.

Miłośnicy mocniejszych trunków produkują nalewki z dodatkiem czarnuszki. Zmielone nasiona w połączeniu 40 proc. alkoholem nadają się jednak nie tylko do picia, ale również i do aplikacji zewnętrznej, gdyż działają odkażająco. Zmieloną czarnuszkę można również dodać do miodu. Mieszanka sprawdzi się zarówno jako lekarstwo na ból gardła, jak i odżywcza maseczka na twarz.

Chcesz kupić czarnuszkę? Sięgnij po ziarna czarnuszki Pro Natura dostępne na Medonet Market.

Czarnuszka ‒ działanie antynowotworowe
Czarnuszka, tak jak i wiele innych roślin, wciąż zaskakuje swoimi właściwościami leczniczymi. Podczas testów laboratoryjnych na szczurach okazało się, że przyczynia się do niszczenia komórek rakowych i to w wielu formach nowotworu. Zawarte w roślinie substancje redukowały m.in. komórki raków: piersi, szyjki macicy i okrężnicy. Co więcej, działanie czarnuszki hamuje także rozwój komórek białaczki i chroni organizm w trakcie promieniowania jonizującego podczas radioterapii.

W nasionach czarnuszki znajdziemy także związki, które według naukowców mogą przeciwdziałać rozwojowi komórek rakowych centralnego układu nerwowego. Oprócz tego ekstrakt z czarnuszki wykazuje cytotoksyczność przeciw niektórym rodzajom mięsaka i chłoniaka. A to wszystko dzięki substancji o nazwie tymochinon, którą znajdziemy w olejku lotnym nasion rośliny. Należy też wspomnieć, że substancje antynowotworowe czarnuszki są nieszkodliwe dla zdrowych komórek.

Warto jednak pamiętać, że wyżej opisane badania przeprowadzano na zwierzętach. Wciąż brakuje testów, które potwierdziłyby wpływ antynowotworowego działania czarnuszki na organizm ludzki. W najlepszej kondycji były jednak szczury laboratoryjne zaszczepione wcześniej tymochinonem. Oznacza to, że składnik ten może działać profilaktycznie przeciwko nowotworowi.

Zobacz też: zioła antyrakowe

Na co pomaga czarnuszka?

Nasiona czarnuszki są pomocne podczas leczenia schorzeń górnych dróg oddechowych, kaszlu i zapalenia oskrzeli. Dzięki znajdującym się w niej olejkach eterycznych oskrzela zwiększają swoją objętość i tym samym ułatwiają organizmowi usunięcie zalegającej wydzieliny. Co ciekawe, roślina jest skuteczniejsza niż popularny lek przeciwhistaminowy cetyryzyna. W odróżnieniu od niej nie wywołuje skutków ubocznych i przyspiesza proces leczenia kataru siennego.

Czarnuszka jest również pomocna w leczeniu astmy. U osób stosujących wyciąg z rośliny już po kilku dawkach zmniejszają się objawy alergii, takie jak np. świszczący oddech. To sprawia, że astmatycy mogą ograniczyć ilość przyjmowanych leków zarówno w postaci doustnej, jak i w formie inhalacji.

Na co jeszcze pomaga czarnuszka? Otóż olej z niej wykonany to naturalny lek na serce. Maceraty z nasion rośliny są niemniej skuteczne niż diltiazem, lek z grupy antagonistów wapnia, powszechnie stosowany podczas terapii nadciśnienia. Naukowcy odkryli również, że podawanie dożylne olejku lotnego z nasion rośliny obniża ciśnienia tętnicze krwi. Niemniej jednak eksperyment został przeprowadzony wyłącznie na szczurach.

Długotrwałe stosowanie czarnuszki siewnej ma korzystny wpływ na układ nerwowy. Okazuje się, że ma również właściwości antydepresyjne i wspiera procesy myślowe. Picie np. herbaty z czarnuszki zaleca się osobom mającym problemy z zapamiętywaniem.

Tak naprawdę czarnuszkę siewna jest remedium na wiele innych chorób. Jej właściwości sprawiają, że:

zwiększa ilość hemoglobiny i erytrocytów;
hamuje rozwój bakterii Helicobacter pylori;
zwiększa wydolność płuc;
zwiększa gęstość kości,
poprawia pracę wątroby i nerek;
korzystnie wpływa na układ rozrodczy,
wspiera leczenie anemii,
podnosi poziom testosteronu,
reguluje miesiączkowanie,
zwiększa wydzielanie insuliny,
zwiększa zawartość glikogenu w wątrobie,
wzmacnia odporność,
reguluje gęstość cukru we krwi.
Przeczytaj więcej na temat ziół leczniczych

Jak stosować czarnuszkę by odczuć jej działanie lecznicze?

Roślinę można zażywać w postaci:

oleju ‒ łyżeczkę oleju należy nanieść na skórę lub włosy. Dorosłym zaleca się przyjmowanie oleju z czarnuszki od 2 do 3 razy dziennie; w przypadku dzieci wystarczy raz dziennie. Jeżeli z jakichś powodów nie chcemy używać samego oleju, możemy skorzystać z oleju w kapsułkach. Niemniej jednak czarnuszka w drugiej wersji jest droższa.
ziaren ‒ ziarna czarnuszki Intenson można mielić w młynku do kawy, tłuc lub spożywać w całości (np. żuć lub posypywać nimi potrawę). Można je również zalać gorącą wodą i przyrządzić w ten sposób zdrowy napar. Ziarna czarnuszki, oprócz tego, że działają leczniczo, są świetną alternatywą dla toksycznych gum do żucia.
przyprawy ‒ możemy ją dodawać zarówno do słodkich, jak i słonych potraw. Czarnuszka świetnie sprawdzi się jako dodatek do past, zup i warzyw, zarówno kiszonych, jak i duszonych.

www.medonet.pl/zdrowie,czarnuszka—pochodzenie-i-dzialanie,artykul,1726436.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *