Marek Klimczyk: kwasowość i zasadowość produktów żywnościowych

Zakwaszenie organizmu
Nasze ciała są w stanie ciągłego metabolizmu, w czasie którego tworzy się kwas potrzebny do otrzymania energii i innych procesów biochemicznych. Zdrowy metabolizm tworzy odpady kwasowe, takie jak cholesterol, kwas moczowy i kwas octowy. Nawet stosując najlepszą dietę tworzenie się odpadów kwasowych jest nieuniknione. Muszą one być neutralizowane i usuwane z organizmu.

 

Zakwaszenie organizmu powiększa się przez jedzenie pożywienia konserwowanego, zanieczyszczonego chemikaliami. Napoje gazowane tak popularne teraz u dzieci mają pH 2.5. Doprowadza to do stanu, w którym sam organizm nie jest w stanie zneutralizować kwasu wytworzonego przez spożyte produkty.

Najważniejszym aspektem zdrowego ciała i długiego życia jest utrzymywanie go w stanie lekko zasadowym. Nierównowaga pH w organizmie stwarza warunki dla rozwoju bakterii, wirusów, drożdży.

Akumulacja odpadów kwasowych jest ściśle związana z brakiem witalności, z rozwojem chorób zwyrodnieniowych i z postępującym procesem starzenia się.

Zakwaszenie krwi powoduje, że dostarczane są mniejsze ilości tlenu do komórek co powoduje w końcu ich śmierć.

Co się dzieje, gdy ciało jest zakwaszone

  1. Zmniejsza się zdolność organizmu do wchłaniania składników mineralnych i odżywczych;
  2. Zmniejsza się produkcja energii w komórkach;
  3. Zmniejsza się zdolność organizmu do regeneracji uszkodzonych komórek;
  4. Zmniejsza się zdolność organizmu do detoksykacji metali ciężkich;
  5. Powstaje środowisko do rozwoju komórek nowotworowych;
  6. Ciało jest bardziej narażone na zmęczenie i choroby.

Ludzie, którzy mają zakwaszone ciało najczęściej wykazują takie objawy jak niepokój, rozszerzone źrenice, biegunkę, uczucie zmęczenia wcześnie rano, bóle głowy, bezsenność, nerwowość, szybkie bicie serca, niespokojność nóg, duszność, duże łaknienie, wysokie ciśnienie krwi, suche stopy i ręce.

Płyny ustrojowe i wydzieliny

  • krew 7.4
  • surowica krwi 7.35 – 7.45
  • sok żoładkowy 0.6 – 3.5
  • żółć 7.5 – 8.8
  • płyn mózgowo rdzeniowy 7.4 – 7.6
  • ślina 6.8 – 7.4
  • wydzielina pochwowa 4.0 – 4.7
  • mocz u jedzących dużo mięsa 5.5 – 6.1
  • mocz przy diecie mieszanej 6.2 – 6.8
  • mocz u wegetarian 6.9 – 7.1

Otóż pH krwi powinno wynosić 7,35 – 7,41 jeżeli ono spada poniżej tych wskaźników powoduje to stan chorobowy.

Dr Robert Young naukowiec, naturopata, mikrobiolog, w ostatnich latach został uznany za jednego z najlepszych naukowców na świecie.

Jednym z jego odkryć jest twierdzenie, że istnieje tylko jedna choroba i jest to zakwaszenie krwi i tkanek spowodowanych przez sposób odżywiania i życia. Współczesne diety są obfite w cukier i białko zwierzęce, zwłaszcza mięso, ryby, jaja i produkty mleczne – powodują one nadmierne zakwaszenie krwi. To środowisko kwaśne stwarza warunki do życia mikroorganizmów takich jak wirusy, bakterie, grzyby i drożdże.

Być może jednym z najlepiej znanych odkryć Dr Younga jest teoria dotycząca nadwagi. Pokazał on, że otyłość jest w zasadzie problemem zakwaszenia organizmu. Co to oznacza? Ciało wytwarza komórki tłuszczowe, aby odciągnąć kwasy od najważniejszych organów, żeby te kwasy dosłownie nie zadławiły Twoich organów na śmierć. Dowodzi on, że tłuszcz ratuje Ci życie! Tłuszcz jest więc reakcją Twojego organizmu na alarmująco wysoki poziom kwasu.

Jakiej żywności unikać?

Bardzo niewiele osób wie jakie ilości wielopostaciowych bakterii, drożdży i grzybów jest obecnych w czasie przechowywania i fermentacji żywności. Poniższa lista żywności pokazuje, jakie produkty żywnościowe, zakwaszają organizm, a które wpływają na organizm alkalizująco.

Jarzyny – pH
bakłażan 4.5 – 5.3
brukselka 6.0 – 6.3
buraki 4.9 – 5.6
cebula 5.4 – 5.8
chrzan 5.4
cukinia 5.8 – 6.1
dynia 4.8 – 5.2
fasola 5.7 – 6.2
fasola strączkowa 4.6
groszek konserwowy 5.7 – 6.0
groszek mrożony lub suszony 6.4 – 6.7
groszek zielony 5.8 – 7.0
kabaczki 5.5 – 6.2
kalafior 5.6
kalarepa 5.7 – 5.8
kapusta biała 6.2
kapusta czerwona 5.4 – 6.0
kapusta kiszona 3.4 – 3.6
kapusta włoska 6.3
karczoch 5.7 – 6.0
kukurydza 6.0 – 7.5
mamałyga (gotowana) 6.0
marchew 4.9 – 5.2
marchew – sok 6.4
ogórki 5.1 – 5.7
ogórki konserwowe 3.2 – 3.5
oliwki czarne 6.0 – 6.5
oliwki zielone 3.6 – 3.8
papryka 4.6 – 4.9
pieczarki (gotowane) 6.2
pieprz 5.2
pietruszka 5.7 – 6.0
pomidorowy przecier 3.5 – 4.7
pomidory 4.2 – 4.9
por 5.5 – 6.0
rabarbar 3.1 – 3.4
ryż biały gotowany 6.0 – 6.7
ryż brązowy gotowany 6.2 – 6.7
ryż dziki gotowany 6.0 – 6.4
rzepa 5.2 – 5.5
rzodkiew 5.8 – 6.5
sałata 5.8 – 6.0
seler 5.7 – 6.0
soczewica (gotowana) 6.3 – 6.8
szczaw 3.7
szczypiorek 5.2 – 6.1
szparagi 4.0 – 6.7
szpinak gotowany 6.6 – 7.2
szpinak mrożony 6.3 – 6.5
szpinak świeży 5.5 – 6.8
ziemniaki 6.1
ziemniaki slodkie 5.3 – 5.6

Owoce – pH
maliny 3.2 – 3.7
mandarynki 4.0
mango 3.9 – 4.6
melon 5.5 – 6.7
morele 3.3 – 4.0
nektarynki 3.9
papaja 5.2 – 5.7
pigwa (duszona) 3.1 – 3.3
pomarańcze 3.1 – 4.1
porzeczka czerwona 2.9
śliwki 2.8 – 4.6
truskawki 3.0 – 3.5
truskawki mrożone 2.3 – 3.0
winogrona 3.4 – 4.5
wiśnie 3.2 – 4.1
żurawina 2.3 – 2.5
agrest 2.8 – 3.1
ananas 3.3 – 5.2
banany 4.5 – 5.2
brzoskwinie 3.4 – 3.6
brzoskwinie konserwowe 4.2
cytryny 2.2 – 2.4
czarne jagody 3.2 – 3.7
daktyle 6.3 – 6.6
figi 4.6
granaty 3.0
grejfrut 3.0 – 3.3
jabłka 3.3 – 3.9
jabłkowy sok 3.4 – 4.0
jeżyny 3.2 – 4.5
kawon 5.2 – 5.8
limonki 1.8 – 2.0

Mięsa – pH
wieprzowina 5.3 – 6.9
wołowina młoda 7.0
wołowina stara 5.8
wołowina mielona 5.1 – 6.2
wołowina w konserwie 6.6
baranina 5.4 – 6.7
cielęcina 6.0
indyk (pieczony) 5.7 – 6.8
kurczak 6.5 – 6.7
szynka 5.9 – 6.1

Ryby i owoce morza – pH
jesiotr 5.5 – 6.0
kraby 7.0
krewetki 6.8 – 7.0
łosoś 6.1 – 6.3
małże 6.5
makrela w oleju 6.5
makrela w sosie pomidorowym 5.5
ostrygi 4.8 – 6.3
ryba świeża 6.6 – 6.8
ryba z potoku 6.9 – 7.3
sardynka w oleju 6.1
szprot w oleju 6.5
śledź 6.1 – 6.4
śledź filety w oleju 6.7
śledź w sosie pomidorowym 5.7
tuńczyk 5.2 – 6.1
tuńczyk w oleju 6.0
whitefish (białoryb) 5.5

Nabiał – pH
jajka białko 7.0 – 9.0
jajka żóltko 6.4
jajka mrożone 8.5 – 9.5
jogurt 4.0
masło 6.1 – 6.4
maślanka 4.5
mleko 6.2 – 7.3
mleko kwaśne 5.0 – 5.3
ser camembert 7.4
ser chedar 5.9
ser edamski 5.4
ser gruyere 5.1 – 6.6
ser roquefort 5.5 – 5.9
serek śmietankowy 4.9
śmietana słodka 6.5
twaróg 5.0

Wypieki oraz inne produkty spożywcze – pH
cukier 5.0 – 6.0
cydr (jabłecznik) 2.9 – 3.3
drożdże 3.0 – 3.5
dżemy (komfitury), galaretki 3.1 – 3.5
kako w proszku 6.3
kawior (domowy) 5.4
majonez 4.2 – 4.5
melasa 5.0 – 5.5
ocet 2.0 – 3.4
rodzynki 3.8 – 4.0
skrobia kukurydziana 4.0 – 7.0
syrop z kukurydzy 5.0
chleb 5.3 – 5.8
ciastko czekoladowe 7.2 – 7.6
ciastko tortowe 7.1 – 7.4
ciasto biszkoptowe 7.3 – 7.6
ciasto biszkoptowe z lukrem 5.2 – 5.6
eklerki 4.4 – 4.5
herbatniki 7.1 – 7.3
krakersy 7.0 – 8.5
mąka pszenna 6.0 – 6.3
napoleonki 4.4 – 4.5
proszek do pieczenia 8.5
tort czekoladowy 7.5 – 8.0

Napoje i płyny – pH
coca cola 2.5
herbata 5.5
jogurt 4.2
kawa naturalna 4.5 – 4.9
mleko kwaśne 5.0
mleko 6.5
napoje gazowane 2.5 – 4.0
ocet 2.9
piwo 4.0 – 4.5
sok z pomarańczy 3.2
sok z cytryny 2.4
wino 3.5 – 4.0
woda czysta 7.0
wódka 7.8 – 9.5

Inne… – pH
wodorotlenek sodu (NaOH) 14.0
woda amoniakalna 11.5
woda destylowana 5.8
woda morska 7.9 – 8.3
wodorotlenek wapnia 12.5
deszcz czysty – około 6.0
deszcze kwaśne – około 4.5
kwas akumulatorowy 1.0
kwas solny 0.1
mydło 5.5 – 10.0

Jaką żywność należy jeść – wszystkie ciemnozielone jarzyny i żółte warzywa, rośliny okopowe, świeżo wyciskane soki warzywne, produkty o wysokiej zawartości chlorofilu tfot M. Gruszczyńskaakie jak migdały lub orzechy laskowe, które są bardziej zasadowe. Migdały są bogate w tlen zwłaszcza po nasączeniu ich wodą przez 12 godzin, dobre są również fasolka mung, koniczyna i rzodkiewka, produkty sojowe jak tofu, ziarno, orkisz, proso i gryka, zioła, przyprawy, wodorosty, cebula, czosnek. Z owoców m.in. awokado, cytryny, grejpfruty.

Powyższe dane uzmysłowiają jakie rodzaju żywność mamy do dyspozycji. Dobór ich w każdej diecie indywidualnie powinien być inny. Balans kwasowo-zasadowy powinien być regulowany na bieżąco.

Wewnętrzna równowaga powinna polegać na diecie w 80% zasadowej i 20% kwasowej. Jest to stosunek 4:1. Jeśli jednak masz problemy chorobowe to dieta powinna być 100% zasadowa lub w stosunku 5:1.

Zakwaszenie wychodzi przez mocz. Zasadowość jest związana z wapniem, potasem i magnezem, jest kierowana z powrotem do krwi, aby zneutralizować kwas znajdujący się we krwi.

Wpływ współczesnych napojów bezalkoholowych na organizm

W większości napoje te są produkowane na wodzie destylowanej. Badania konsumenckie wykazały, że pijąc te napoje (z cukrem lub bez) tracimy duże ilości wapnia, magnezu i innych minerałów.

Im więcej strat mineralnych tym większe ryzyko wystąpienia osteoporozy, chorób zwyrodnieniowych stawów, niedoczynności tarczycy, choroby wieńcowej, wysokiego ciśnienia itd. Napoje bezalkoholowe są bardzo kwaśne (od 2.5 – 3.5 pH). Jeżeli one są pakowane w puszki, następuje reakcja między płynem a aluminiową puszką.

Z badań wykonanych na pacjentach z chorobą Alzheimera, wykazały wysoki poziom aluminium w ich mózgach. Metale ciężkie w mózgu mogą prowadzić do wielu chorób neurologicznych i psychicznych. Ludzkie ciało jest najzdrowsze, gdy posiada 7 pH jeżeli pijemy napój, który ma 2.5 pH, wprowadzamy do naszego ciała kwas 50 000 bardziej kwaśny od waszego ciała. Szacuje się, że potrzeba 32 szklanek wody o pH 7.0, aby zrównoważyć jedna szklankę coca coli.

Ponieważ praktycznie wszystkie organizmy Polaków są silnie zakwaszone, im wyższa wartość pH, tym lepiej – zdrowiej dla nas.

Zatem pH spożywanej wody powinno być wyższe niż 7.4, ponieważ większość płynów naszego ciała musi utrzymać równowagę pH na poziomie 7.35. Idealnie by było, gdyby woda, którą pijemy na co dzień miała wartość pH w granicach 8.0 – 9.5.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *