Marek Klimczyk: najmocniejszy naturalny antybiotyk

Najmocniejszy naturalny antybiotyk jaki każdy może przygotować w domu! Jakiś czas temu znalazłem w internecie przepis na naturalny antybiotyk będący mieszanką kilku składników, które już same w sobie posiadają silne właściwości lecznicze.

Zaciekawiło mnie to i postanowiliśmy zrobić taki eliksir i przetestować go na sobie. Już sam jego skład jest bardzo ciekawy więc podaję przepis:

  • 700 ml octu jabłkowego (koniecznie naturalnego organicznego!),
  • ¼ szklanki drobno posiekanego czosnku,
  • ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli,
  • 2 świeże papryczki chili,
  • ¼ szklanki startego imbiru,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 2 łyżki kurkumy w proszku lub 2 kawałki korzenia kurkumy.

Czyli zapowiada się mieszanka piorunująca. Już samo ucieranie chrzanu zadziałało oczyszczająco na mój nos i zatoki 🙂

Uwagi:

Bardzo ważne jest aby używać składników jak najbardziej naturalnych i niezanieczyszczonych. W przypadku octu jabłkowego to zdecydowanie odradzam ocet z pierwszego lepszego sklepu za 2-4zł bo taki ocet jabłkowy zawiera konserwanty i lepiej nie dodawać czegoś takiego do takiego eliksiru. Poświęcając trochę czasu na szukanie można znaleźć dobrej jakości ocet jabłkowy w sklepach ze zdrową żywnością, który kosztuje kilkanaście złotych.

O prawdziwe i świeże papryczki chili też trudno w polskich sklepach. Jeśli taka papryczka po ugryzieniu kawałka nie pali i nie piecze, to nie o to nam chodziło. My kupiliśmy takie papryczki, ale po spróbowaniu okazały się ledwo co pikantne. Dlatego dodaliśmy suszone w całości prawdziwie piekące chili przywiezione z Indii. Jeśli nie masz takich to możesz użyć zmielonego chili.

naturalny antybiotyk master tonic dokladny przepis jak zrobic chrzan cebula czosnek imbir kurkuma chili ocet jablkowy receptura naturalnienaturalnipl

Tak przygotowaną i pokrojoną mieszankę wrzucamy do słoika i zalewamy octem jabłkowym. Odstawiamy w suche i chłodne miejsce na 2 tygodnie. Trzeba pamiętać, aby kilka razy dziennie wstrząsać słoikiem, żeby składniki ciągle się ze sobą mieszały.

Po dwóch tygodniach przecedź zawartość słoika i płyn przelej do butelki. Można go przechowywać przez długi czas bez obawy, że się popsuje. Do pozostałych składników można dodać oliwy i używać jak przyprawę w kuchni.

A jak smakuje taki eliksir? Spodziewałem się czegoś znacznie mniej przyjemnego lub wręcz okropnego w smaku. Ale okazało się, że nie jest tak źle. Smak nie jest najlepszy ale można spokojnie wypić bez popijania i robienia dziwnych min.

Stosowanie:

  • W przypadku przeziębienia lub grypy pij jedną łyżeczkę co kilka godzin.
  • Aby wzmocnić i uodpornić organizm pij jedną łyżeczkę dziennie.
  • Nie pij na pusty żołądek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *