Marek Klimczyk: produkty zakwaszające i alkalizujące

Bardzo ważnym parametrem żywności jest jej odczyn. Poszczególne narządy naszego ciała mają różne pH, ale to krew ma odczyn najbardziej miarodajny. Jej pH powinno wynosić 7,36 (lekko zasadowe). Jeżeli na co dzień spożywamy dużo produktów kwasowych (a przeciętna dieta składa się głównie z nich) nasz organizm jest nieustannie w stanie kryzysu. Aby przywrócić równowagę i odpowiednie pH mobilizuje on wewnętrzne rezerwy, nadwyrężając z czasem coraz bardziej kondycję całego ustroju. A kiedy produktów kwasowych jest już zbyt dużo, nasze ciało wiąże toksyny w tłuszcz i odkłada je najpierw w najbardziej biernych częściach (brzuchu, pośladkach, udach), a następnie pokrywa grubą warstwą narządy uniemożliwiając im prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego pH powinno być jednym z najważniejszych parametrów naszego pożywienia. Jednak nie jedynym. Chciałabym również zaznaczyć, że czasami produkty mają wysokie pH, jednak z różnych powodów nie są zdrowe. Dobrym przykładem jest tutaj woda przegotowana. Ma ona bardzo wysokie pH – ponad 9 (ponieważ w procesie gotowania dwutlenek węgla wyparowuje, a to właśnie CO2 zakwasza wodę), ale wywołuje leukocytozę pokarmową. Pamiętajmy więc, aby patrzeć całościowo. Poniższa lista jest stworzona na podstawie badań Roberta Younga. Przeglądając internet wielokrotnie trafiałam na tabele tego typu, jednak zawierające sporo błędów. Ta jest w mojej opinii najbardziej wiarygodna 🙂

Produkty bardzo zakwaszające:

  • Napoje: alkohol, piwo, wino, słodzony sok owocowy, herbata (szczególnie czarna), kawa, napoje gazowane, napoje energetyczne.
  • Owoce: suszone owoce, marynowane owoce.
  • Warzywa: grzyby.
  • Warzywa korzeniowe: ziemniaki (przechowywane).
  • Ziarna (świeże): jęczmień, kukurydza, żyto, otręby owsiane.
  • Orzechy: pistacje, orzechy arachidowe, orzechy nerkowca.
  • Mięso, drób, ryby: owoce morza, ryby hodowlane, wieprzowina, cielęcina, wołowina, drób, jaja.
  • Mleko i przetwory mleczne: ser żółty, twaróg, lody, jogurt, ser kozi, serwatka.
  • Dodatki i przyprawy: musztarda, ocet, sos sojowy, glutaminian sodu, syrop ryżowy, dżem, galaretka, drożdże, słód, kakao.
  • Substancje słodzące: sztuczne słodziki, sacharyna, aspartam, cukier biały, cukier buraczany, syrop kukurydziany, melasa, suszona trzcina cukrowa, syrop z trzciny cukrowej, syrop ze słodu jęczmiennego, fruktoza, syrop z ryż brązowego, syrop klonowy, miód.

Produkty średnio zakwaszające:

  • Napoje: naturalny sok owocowy.
  • Owoce: pomarańcza, banan, ananas, brzoskwinia, arbuz, melon, mango, jabłko, jeżyna, świeża figa, jeżyna, kaki, morela, papaja, mandarynka, porzeczka czerwona, agrest, winogrono, żurawina, truskawka, czarna borówka, malina.
  • Ziarna (świeże): brązowy ryż, pszenica, dziki ryż, biały ryż, owies, biały chleb, herbatnik, chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, chleb żytni.
  • Orzechy: orzech włoski.
  • Mięso:drób, ryby: ryby morskie dzikie (nie hodowlane).
  • Tłuszcze (tłoczone na zimno): margaryna, masło ghee, olej kukurydziany.
  • Dodatki i przyprawy: keczup, gałka muszkatołowa, wanilia, sól kamienna, majonez.

Produkty lekko zakwaszające:

  • Owoce: śliwka, świeży daktyl, czereśnia, porzeczka czarna, nektarynka, kantalupa.
  • Ziarna (świeże): proso, kasza, pszenżyto, amarantus.
  • Fasole i rośliny strączkowe (świeże): ciecierzyca, fasola kidney, fasola czarna.
  • Orzechy: orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, pekany.
  • Ziarna (pestki): słonecznik, siemię lniane.
  • Mięso: drób, ryby: ryby słodkowodne, dzikie (nie hodowlane).
  • Mleko i przetwory mleczne: mleko sojowe, mleko ryżowe, mleko, śmietana.
  • Tłuszcze (tłoczone na zimno): olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej konopny.
  • Dodatki i przyprawy: curry w proszku.

Produkty lekko alkalizujące:

  • Napoje: woda destylowana.
  • Owoce: limonka, cytryna, grejpfrut, kokos, wiśnia.
  • Warzywa: brukselka, groszek, szparagi, karczochy, żywokost lekarski, kalafior, cukinia, rabarbar, por, rzeżucha, szczypior, kalarepa.
  • Warzywa korzeniowe: brukiew, chrzan, rzepa, marchew.
  • Ziarna (świeże): komosa ryżowa, kasza gryczana, pszenica, orkisz.
  • Fasole i rośliny strączkowe (świeże): soczewica, mąka sojowa, tofu.
  • Orzechy: migdały.
  • Ziarna (pestki): sezam, kmin rzymski, koper włoski (fenkuł), kminek.
  • Mleko i przetwory mleczne: mleko kozie.
  • Tłuszcze (tłoczone na zimno): oliwa z oliwek, olej z ogórecznika, olej kokosowy, olej z awokado, olej lniany, olej z wiesiołka, lipidy morskie, olej z wątroby dorsza.
  • Dodatki i przyprawy: zioła, większość przypraw.
  • Substancje słodzące: stewia, cykoria.

Produkty średnio alkalizujące:

  • Warzywa: pomidor, awokado, fasolka szparagowa, szczaw, szpinak, czosnek, seler naciowy, kapusta, sałata, papryka słodka, brokuły, endywia, rukola, liście gorczycy.
  • Warzywa korzeniowe: burak, rzodkiewka, imbir.
  • Fasole i rośliny strączkowe (świeże): fasola biała.
  • Dodatki i przyprawy: czerwona papryka ostra, pieprz cayenne, czosnek, imbir, cebula.

Produkty bardzo alkalizujące:

  • Napoje: woda zasadowa.
  • Warzywa: trawy, kiełki, mniszek lekarski, ogórek, warzywa morskie, zielony kalafior, jarmuż, natka pietruszki.
  • Fasole i rośliny strączkowe (świeże): orzechy sojowe, lecytyna sojowa.
  • Ziarna (pestki): dynia.
  • Mleko i przetwory mleczne: mleko ludzkie.
  • Dodatki i przyprawy: sól morska, sól celtycka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *