Miód
Miód: wartość odżywcza i właściwości lecznicze miodu
Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Do tego miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk. Warto wprowadzić miód do codziennego menu. Sprawdź, jakie jeszcze wartości odżywcze i lecznicze ma miód.
www.bioterapiaklimczyk.pl
Miód jest nie tylko pyszny, ale ma również właściwości prozdrowotne. Bo który inny smakołyk, rozcieńczony i podany na zimno, działa przeciwbiegunkowo, a bardziej stężony i lekko podgrzany zwalcza zaparcie i poprawia trawienie?
Miód ma działanie bakteriobójcze.
Ojciec medycyny Hipokrates 111 lat życia zawdzięcza spożywaniu dużych ilości miodu. Ponoć dzięki słabości do tego napoju sędziwego wieku dożył także Pitagoras. Co prawda współczesne badania nie potwierdziły wpływu miodu na długowieczność, ale jeszcze nie wszystkie substancje pochodzące z ula zostały do końca rozszyfrowane i zbadane.
Duże znaczenie w miodzie mają enzymy. Pochodzą one głównie z gruczołów ślinowych owadów. W miodzie zawarty jest nadtlenek wodoru – substancja o właściwościach bakteriostatycznych, w 3-procentowym roztworze znana jako woda utleniona. Aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu jest od 6 do 220 razy wyższa w porównaniu z miodem nierozcieńczonym.
Do innych substancji antybiotycznych wytwarzanych przez pszczoły i wprowadzanych przez nie do miodu należą lizozym, inhibina (najwięcej zawierają jej miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe z pasiek położonych powyżej 1000 m n.p.m.) i apidycyna. Działają one np. na: ziarniaki gram-dodatnie, takie jak gronkowce i paciorkowce, oraz pałeczki gram-ujemne.
Poza tym miód działa na laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i chorobotwórcze dla człowieka grzyby drożdżoidalne z rodzaju Candida.
Ponadto miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.
Miód wzmacnia serce.
www.bioterapiaklimczyk.pl
Uwaga, sercowcy! Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas zbawiennie działa na serce.
Ważne
100 gramów miodu dostarcza organizmowi 319 kcal.
Do najsławniejszych na świecie należą miody tymiankowe, pochodzące ze wzgórz w Grecji.
W Polsce najczęściej kupowany jest miód lipowy. Jest produktem bardzo łatwo przyswajalnym, całkowicie trawi się w ciągu niepełnych 2 godzin (dla porównania: szynka w 4 godziny).
Miód od dawna służył pielęgnacji urody. Znane są jego właściwości nawilżające, rozjaśniające i uelastyczniające skórę.
Zawarta w miodzie fruktoza neutralizuje skutki picia alkoholu. Następnego dnia warto w dwóch porcjach zjeść w sumie 200 gramów miodu.
Jeżeli zamknięty słoiczek będziemy przechowywać w chłodnym miejscu (najwłaściwsza zków mineralnych i pierwiastków śladowych. Polecane są przede wszystkim dzieciom, osobom starszym i z przykrymi objawami przekwitania. Są w stanie szybko wzmocnić siły odpornościowe organizmu, wzmóc apetyt.
Leczenie jadem pszczelim.
Pszczoły żądlą w obronie własnej i… przypłacają to życiem. Wraz z wbitym żądłem tracą bowiem własny przewód pokarmowy. Pierwszy kontakt z jadem jest przykry – pojawia się opuchlizna i zaczerwienienie. Z czasem ludzie uodparniają się na użądlenia i bywają one niebezpieczne tylko dla osób uczulonych. Jad pszczeli jest niesłychanie silnym antybiotykiem. Leczenie nim, czyli apitoksynoterapia, zyskuje coraz więcej zwolenników. Skuteczny na reumatyzm, artretyzm i gościec, znajduje zastosowanie także w leczeniu nerwic, neuralgii, nadciśnienia i chorób skórnych. Najlepsze efekty uzyskuje się dzięki kuracji przeprowadzanej wprost w pasiece.
Miód wzbogacony ziołami.
Jeżeli nawet wierzyć sceptykom twierdzącym, że miód to przede wszystkim cukry proste, które według najnowszej teorii są trucizną dla organizmu, w wielu sytuacjach bywa niezastąpiony. Gdy męczy nas bezsenność, trochę rozpuszczonego w wodzie miodu lub miodowy cukierek szybko przywracają sen. Miodowe dropsy dobrze mieć przy sobie w chwilach zmęczenia. Zawarta w nich glukoza natychmiast regeneruje zmęczony mózg i serce. Walory lecznicze miodu zwiększa wzbogacenie go koncentratami ziołowymi. Dodatek aronii pobudza apetyt, obniża ciśnienie krwi; pokrzywy – poprawia przemianę materii, pracę trzustki. Miód z melisą ma działanie uspokajające i rozkurczowe, z podbiałem wykrztuśne, przeciwzapalne, a także przeciwbakteryjne.
Miód, propolis, mleczko pszczele, pyłek kwiatowy
Miody to nie jedyne skarby wytwarzane przez pracowite pszczoły. Z ula pochodzi mleczko pszczele niegdyś uważane za panaceum na wiele dolegliwości, dziś o sławie mocno przebrzmiałej (podnosi poziom cholesterolu we krwi), a także pyłek kwiatowy, czyli pszczeli chleb. Ten modny produkt bogaty jest w białko, witaminy, sole mineralne i mikroelementy. Pobierany z ula wosk znajduje zastosowanie w ponad 40 gałęziach przemysłu (od kosmetyki, farmaceutyki po wyrób farb). Hitowym produktem z ula jest od wielu lat propolis, bogaty biologicznie pszczeli kit o silnym działaniu antybakteryjnym i regenerującym.
www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/apteczka/miod-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze-miodu-aa-JStw-TBBJ-hYXV.html
Dodaj komentarz